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Sales and Use Tax 
Sales Taxability of Transactions for the Furnishing of Scaffolding  

The purpose of this Revenue Ruling is to discuss the taxable status of transactions for the 
furnishing of scaffolding.     

Facts 
Scaffolding is a temporary platform, often fabricated from sectional pieces, that is to be 
used by workers while constructing, painting, or repairing a structure.  Very often the 
owners of scaffolding are enlisted to deliver and set up the scaffolding, so as to assure that 
that the scaffolding is erected and used in accord with the safety regulations of the 
Occupational Health and Safety Administration (OSHA) of the United States Department 
of Labor.  In such cases, there are usually, but not always, separate charges for delivery, 
erection, tear-down, and any moving of the scaffolding, in addition to the periodic charges 
for the retention and use of the scaffolding.  Sometimes, for another separate charge, 
personnel of the owners of the scaffolding remain on job sites while scaffolding is in use to 
assure that the scaffolding is used safely and to provide advice in the use, weight limits, 
and other capabilities of the scaffolding.  

Issue 
Is the state sales tax due on charges for the furnishing of the scaffolding?  Is sales tax due 
on the separate charges for delivery, erection, moving, and tear-down, and advice in the 
use of the scaffolding? Does the presence of scaffolding owners’ personnel on job sites 
affect the status of the transactions as leases and rentals? If the furnishing of scaffolding 
and the associated services of delivery, erection, tear-down and advisory personnel are 
provided for a single non-itemized charge, is that single, non-itemized charge subject to 
sales tax?  

Analysis and Ruling  
The sales/use tax law levies the sales tax on transactions for the lease or rental of tangible 
personal property.1 La. Rev. Stat. Ann. § 47:301(16)(a) defines the term “tangible personal 
property,” in pertinent part, as “personal property which may be seen, weighed, measured, 
felt or touched, or is in any other manner perceptible to the senses.”  Scaffolding is 

                                                 
1 La. Rev. Stat. Ann. § 47:302(B), 321(B), 331(B), and the sales tax ordinance of the Louisiana Tourism 
Promotion District each levy a tax on “the gross proceeds derived from the lease or rental of tangible 
personal property … where the lease or rental of such property is an established business, or part of an 
established business, or the same is incidental or germane to the said business” and upon “the monthly lease 
or rental price paid by lessee or rentee, or contracted or agreed to be paid by lessee or rentee to the owner of 
the tangible personal property.”   La. Rev. Stat. Ann. § 47:301(7)(a) defines the term “lease or rental,” in 
pertinent part, as “the leasing or renting of tangible personal property and the possession or use thereof by the 
lessee or renter, for a consideration, without transfer of the title of such property”.      
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designed to be used temporarily at multiple locations and is “tangible personal property” 
under this definition.  

Transactions for the furnishing of the possession or use of scaffolding, without the transfer 
of title, will be taxed as leases or rentals. Scaffolding is a type of property that, when set in 
place, does not require operation by human presence. The customer’s possession and use 
of the scaffolding is the essence of the transaction, and is certainly not an inconsequential 
element of a service transaction.  
Additional optional services sometimes provided in connection with the furnishing of 
scaffolding include delivery, erection, moving, tear-down, and providing advice in the use 
of scaffolding.   
The department, at this time, is following the judicial decision in McNamara v. Patterson 
Services, Inc., 382 So. 2d 971(La. App. 1 Cir. 1980) in which the First Circuit Court of 
Appeal concluded that charges by the lessor for delivery to the customer’s location of 
leased or rented property do not form part of taxable “gross proceeds.”  At this time the 
department does not apply sales tax to any separately stated charges for the delivery and 
pick up of leased or rented property, including scaffolding.  

The daily or other periodic rate for the furnishing of scaffolding is taxable as a lease or 
rental of tangible personal property. Other additional charges for the set-up, and tear-down 
of the scaffolding, and  for the on-site presence of owner personnel who advise lessees in 
the use of the scaffolding, will not be within the sales taxable base, provided that the 
purchaser has the option to purchase or decline those services, the periodic lease or rental 
rates for the scaffolding are not affected by the customer’s decision to purchase or decline 
the additional services, and the amounts charged for the additional services are separately 
stated.  If these additional services are included within a single charge for the furnishing of 
the scaffolding, or if the purchaser does not have the option of purchasing or declining 
these additional services, the entire charge to the customer will be considered a taxable 
lease or rental.  
The scaffolding and other durable tangible personal property that providers acquire for the 
exclusive purpose of lease or rental as tangible personal property are eligible for tax-free 
purchase, as provided by La. Rev. Stat. Ann. § 47:301(10)(a)(iii).      

Ruling Is Prospective 
Because personnel of scaffolding providers are sometimes present on the sites where 
lessees of scaffolding use the scaffolding, some in the industry have considered themselves 
as providers of non-taxable services, rather than as lessors or rentors of tangible personal 
property.  For dealers who have not collected the sales tax on these transactions, but who 
themselves paid the sale or use tax on the scaffolding as property being used in rendering 
non-taxable services, this ruling will be applied prospectively from the date of issuance. 
Dealers who elect to apply this ruling prospectively will not be recognized as eligible to 
have made tax-free purchases or importations of scaffolding, as provided by La. Rev. Stat. 
Ann. § 47:301(10)(a)(iii).  All dealers, however, will be required to collect the sales or use 
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A Revenue Ruling is written to provide guidance to the public and to Department of Revenue employees. It is 
issued under LAC 61:III.101.C to apply principles of law to a specific set of facts. A Revenue Ruling does not have 
the force and effect of law and is not binding on the public. It is a statement of the Department's position and is 
binding on the department until superseded or modified by a subsequent change in statute, regulation, declaratory 
ruling, or court decision. 

 

tax on leases and rentals of scaffolding as of the effective date of this ruling, regardless of 
whether the sales or use tax was paid on particular units of property that are leased or 
rented after the effective date.  

For more information regarding this topic, taxpayers should contact the Taxpayer Services 
Division at 225.219.7356. 
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